Hoe levert KPN de diensten over de glasvezel?

Het aanbod van KPN (en andere aanbieders) is momenteel:

  • Internet toegang
  • Televisie (IPTV)
  • Telefonie

Dit samen wordt in de markt ook wel "triple play" genoemd.

Alle drie deze diensten werken over IP en komen binnen over dezelfde glasvezel kabel, maar alleen de internet toegang is daadwerkelijk verbonden met het internet.

Onderstaande uitleg is absoluut geen vereiste om gebruik te kunnen maken van de aansluiting. Het is een uitleg voor diegenen die dat als extra willen weten.

Niet-technische uitleg

De drie diensten worden door KPN volledig los van elkaar beschouwd en verwerkt. In principe zou KPN dan ook drie kabels naar elke aansluiting moeten aanleggen: eentje voor internet, eentje voor televisie en eentje voor telefonie. Echter, dit is natuurlijk erg duur en gelukkig ook niet nodig. De drie diensten kunnen fysiek over dezelfde kabel worden aangeleverd door KPN terwijl ze toch van elkaar gescheiden blijven. Dit is mogelijk door het gebruik van virtuele netwerken, ofwel VLAN's. Aan de kant van KPN worden de 3 diensten gemerkt en vervolgens over 1 kabel verstuurd naar de klant. Door de merkjes kan aan de andere kant van de kabel keurig netjes alles weer gesplitst worden. Dit gebeurt in de router, bij KPN beter bekend onder de marketingnaam Experiabox.

Technische details

KPN levert de diensten op 3 verschillende VLAN's.

  • VLAN 4: IPTV
  • VLAN 6: Internet toegang (pppoe)
  • VLAN 7: Telefonie

De router/experiabox handelt dit verder af, inclusief QoS.
Het huidige aanbod van KPN omvat een uplink van 100Mbit (FE link), tot 500Mbit (Gbit link) in bepaalde gebieden. Toekenning van bandbreedte gebeurt in volgorde: telefonie -> IPTV -> internet, tot aan de link snelheid.
Bij een internet abonnement lager dan de linksnelheid worden de andere diensten gestapeld geleverd tot aan de linksnelheid. Wanneer de linksnelheid bereikt is, zal telefonie en IPTV ten koste gaan van de internet snelheid. Elke IPTV decoder die aan staat verbruikt momenteel 3Mbps voor SD, 7,2Mbps voor HD en 12Mbps voor Glas HD uitzendingen.
Wil je weten hoe je een en ander kunt koppelen aan een eigen thuisnetwerk lees dan hier verder.