IPTV via KPN Glasvezel

KPN maakt gebruik van Motorola, Arcadyan en Arris decoders die door KPN worden voorzien van aangepaste software. Bij het voor de eerste keer opstarten zal deze software automatisch worden gedownload en daarna wordt deze software door KPN automatisch up-to-date gehouden.

De decoders hebben allemaal een IP verbinding met het IPTV netwerk van KPN. Dit is een apart netwerk wat niet over het reguliere internet gaat. Hiervoor maakt KPN gebruik van VLANs. De decoders hebben geen handmatige configuratie nodig op netwerkgebied, ze zoeken en krijgen automatisch de benodigde gegevens uit het netwerk. Wel dient eenmalig een abonnementsnummer te worden ingegeven om de decoder te activeren. Dit nummer is later niet meer zonder hulp van KPN te wijzigen.

KPN gebruikt intern de Accenture AVS omgeving voor het aansturen en beheren van de IPTV diensten.

Van oudsher gebruikt KPN de zogenaamde "bridged IPTV" methode om IPTV aan te bieden. Hierbij vormt de experiabox slechts een brug tussen de decoders en het IPTV netwerk, maar voegt verder geen functionaliteit toe. De decoders zitten op hun eigen netwerk, los van het netwerk thuis gescheiden door VLANs.
Sinds 2015 stapt KPN over op "routed IPTV" waarbij de IPTV decoders wel een onderdeel vormen van het thuis netwerk, daarom ook een IP adres krijgen van de experiabox in dezelfde range als alle andere apparaten en waarbij de routering naar het IPTV netwerk ook door de experiabox gedaan wordt. De integratie met het thuisnetwerk en het internet biedt mogelijkheden voor nieuwe functionaliteiten zoals de integratie met Netflix.

Bij het aansluiten van de decoder, zeker in een eigen netwerk, kunnen er foutcodes op het scherm verschijnen. Hieronder staan een aantal nuttige codes van de Motorola serie met een meer technische uitleg erbij.

Fout 5: de decoder heeft (even) geen authenticatie kunnen of mogen doen op het netwerk van KPN (bijvoorbeeld bij een korte netwerkonderbreking op het verkeerde moment) of de decoder wordt aktief door het netwerk geweigerd (bijvoorbeeld bij een afgesloten account/betalingsachterstand/etc).
Fout 11 of 303: de ethernet link van de decoder is niet aktief. De ethernetkabel is niet aangesloten/defect of de switch(poort) waar de decoder op is aangesloten is niet aktief. Dit is een fout die waarschijnlijk duidt op een fysiek probleem in huis.
Fout 12:
er is geen (geldig) IP adres verkregen. Er is een probleem met de verbinding met het KPN IPTV netwerk, bijvoorbeeld een vlan probleem of er is een algemeen verbindingsprobleem met de glasvezel aansluiting. Dit betreft een configuratie probleem in huis. Maak je gebruik van IPTV via het stroomnet (Devolo adapters) dan kan het ook duiden op een slechte verbinding via deze adapters.
Fout 4 of 28: er zijn meer decoders met het abonnementsnummer aangemeld dan dat er volgens KPN zijn uitgegeven. Dit is de reden dat decoders kopen op marktplaats niet (oneindig) zal werken. Het kan natuurlijk ook zijn dat er een verkeerd abonnementsnummer is ingetypt. Dit betreft een probleem in huis.
Fout 256 of 502: de decoder is defect en komt niet door zijn zelftest heen. Helaas. Probeer even de stroom er af te halen. En anders ... KPN bellen voor een vervanging.

Een overzicht met overige foutcodes en zelfhulp van KPN is hier te vinden.

Het is vooralsnog niet mogelijk om zonder decoder naar het iptv signaal te kijken, omdat dit gecodeerd wordt doorgegeven (de gebruikte codering is Verimatrix). Wel biedt KPN de mogelijkheid om via een webbrowser te kijken naar een groot aantal zenders, maar de kwaliteit hiervan is vrij laag.

Het is prima mogelijk om het iptv signaal buiten de experiabox om naar de decoders te sturen, door gebruik te maken van eigen netwerk apparatuur.

Het versturen van het IPTV signaal via WiFi is af te raden. De IPTV dienst maakt gebruik van multicast, wat per definitie niet efficient is over een WiFi verbinding. Veel routers, waaronder de Experiaboxen, zullen dit dan ook niet toestaan. Kenmerk is dan dat in het meest gunstige geval de decoder wel opstart en EPG laat zien, maar dat er geen beeld getoond zal worden. Sommige eigen routers hebben wel de mogelijkheid multicast over IPTV te doen, als dit expliciet wordt geactiveerd. Of dat werkt in elke situatie ... "your mileage may vary".