Telefonie en VOIP

KPN levert voor de telefonie verbinding een VoIP aansluiting. Via SIP meldt de Experiabox zich aan op het telefonie netwerk van de provider. Dit gebeurt over een gescheiden VLAN en gaat niet over het publieke internet. De Experiabox heeft 2 analoge telefoonaansluitingen en gedraagt zich als een ATA (Analog Telephony Adapter).
De SIP authenticatie ("ik ben telefoonnummer xyz en dit is mijn wachtwoord") gebeurt niet in plain text, dat wil zeggen dat het wachtwoord niet zichtbaar over de verbinding gaat. In plaats daarvan wordt het gebruikt in een SIP authenticatie uitwisseling waar de Experiabox een belangrijke rol in speelt. De SIP gegevens zijn niet zichtbaar in de Experiabox en KPN geeft deze informatie niet vrij. Met andere woorden, op dit moment is het niet mogelijk om zonder Experiabox gebruik te maken van de telefoniediensten van KPN Glasvezel. Bij andere providers kunnen deze SIP gegevens wel openbaar zijn. Tweak geeft bijvoorbeeld deze informatie desgevraagd aan de klant.

De Experiabox ZTE H220N (V7) laat zich gebruiken als een SIP switch. KPN heeft ooit de "KPN Bellen" app uitgebracht voor Android en iPhone, maar je kunt elke standaard SIP client aanmelden op deze Experiabox voor telefoonverkeer. Om dit te kunnen gebruiken moet je op het interne netwerk zitten van de experiabox en je SIP client aanmelden op de experiabox.

Helaas heeft KPN deze mogelijkheid verwijderd uit latere modellen Experiabox. Onderstaande is dan ook niet mogelijk met de V8 of nieuwer.

De V7 heeft een maar liefst 8 'internal SIP' poorten beschikbaar naast de fysieke poorten 1 en 2:

ZTE Sip instellingen

Configuratie

De benodigde gegevens voor de SIP client:

Username / Account: *103 (of een andere SIP poort naar keuze)
Server / Domain name: 192.168.2.254 (Het IP adres waarop de Experiabox bereikbaar is in je netwerk)
Password: kpn (kleine letters)
Display Name: Maakt niet uit
Authorization name: niet nodig
Send outbound via domain/sip proxy: vaak niet nodig, bij sommige clients dien je hier weer dat IP adres van de experiabox in te vullen.
Port number: 5060 (standaard SIP poort)
Transport Type: UDP (RTP streams gaan hier over UDP, niet TCP)

De interne poorten zijn onderling intern aan te kiezen. Je kunt dit doen door bijvoorbeeld *103 te bellen vanaf een fysiek aangesloten telefoon.

Onderstaande foto is een intern gesprek vanaf een DECT toestel naar een mobieltje wat via SIP staat aangemeld op de experiabox (via WiFi). Het nummer van de beller is in dit geval poort *102. Dit is dus een intern gesprek wat NIET via het mobiele netwerk verloopt.

Sip call op mobiel

 

Als je wifi niet langer gebruikt op de experiabox maar gebruik maakt van je eigen router, dan werkt dit niet. Immers, je kunt niet zomaar op de LAN-zijde van je experiabox komen. Je kunt dan deze instructie volgen.