Veelgestelde vragen

Vragen over de informatie op deze website? Hier staan enkele antwoorden op de meestgestelde vragen die (vooral) per e-mail gesteld worden.

De uitleg hier refereert aan de uitleg voor het gebruik van een eigen router.

Frequently Asked Questions

Kan ik elke router gebruiken?

Nee, niet gegarandeerd. Om te beginnen moet de router PPPoE ondersteunen. Dat is een absolute vereiste. Glasvezel is ook sneller dan traditionele ADSL verbindingen, er zijn routers op de markt die simpelweg de hogere snelheid niet kunnen bijhouden. Fabrikanten meten de maximale snelheid die de router aan kan en noemen dat "throughput". Zorg dat deze altijd hoger is dan je glasvezel aansluiting. Let op dat bij wireless routers vaak de snelheid van wireless op de doos staat, dat zegt NIKS over de snelheid van de router naar je glasvezelverbinding.
Daarnaast vereist de oplossing dat de router VLAN's ondersteunt en voldoende switchpoorten heeft om alle apparatuur aan te sluiten. Kijk je ook televisie, dan zal de router een IGMP proxy moeten hebben en IGMP snooping moeten ondersteunen.

Moet ik ergens een MAC adres clonen?

Absoluut niet! Het is niet nodig om het MAC adres van de Experiabox te clonen. Een gecloned adres zal zelfs zeker voor problemen zorgen wanneer de Experiabox ook aangesloten is, bijvoorbeeld voor het afhandelen van de telefonie. Er zijn dan twee apparaten met hetzelfde MAC adres in hetzelfde netwerk. Als je toch een clone adres gebruikt, zal telefonie simpelweg niet gaan werken. Niet doen dus.

Hoe moet ik op mijn router de internetverbinding configureren?

KPN en XS4ALL werkt met een PPPoE verbinding die wordt opgezet over VLAN6. Je moet je router dus niet configureren voor DHCP, PPPoA of andere methodes om een internet IP te verkrijgen. PPPoE vraagt om een gebruikersnaam en wachtwoord. Deze moet ingevuld zijn, maar de inhoud maakt niet uit: er is geen controle op gegevens. Krijg je geen enkele reactie van de KPN server bij het opzetten van de verbinding, dan zit je waarschijnlijk niet op het juiste VLAN. Ook is het niet mogelijk om meer dan 1 PPPoE sessie op te zetten per aansluiting.

Kan ik op de experiabox niet simpelweg DMZ aanzetten en hetzelfde resultaat bereiken?

DMZ (Demilitarized Zone) op de Experiabox zorgt er voor dat de router het inkomende verkeer routeert naar een enkel IP adres op het lokale netwerk. Dat zou dan het IP adres van een andere router kunnen zijn. Helaas is dit niet ideaal en ondergeschikt aan de op deze website beschreven oplossing. De DMZ implementatie betreft namelijk alleen maar TCP en UDP waarbij de Experiabox ook nog eens niet alle poorten doorzet. Daarnaast gebruik je door 2 routers achter elkaar te plaatsen dubbele NAT wat mogelijke complicaties oplevert met portforwarding.

Wat zijn de username en password die ik moet invullen bij PPPoE?

Dit maakt niet uit, als er maar iets staat ingevuld. Het mag dus niet leeg zijn, maar er is geen enkele controle op de inhoud.

Wat is er zo speciaal aan 'poort 3' op de experiabox?

Inmiddels niks meer. Een ouder model experiabox kon niet het verschil zien tussen computerapparatuur en een IPTV decoder, daarom werd vanuit KPN poort 3 vast ingesteld voor gebruik met decoders en de overige poorten waren voor internet apparatuur. Sinds eind 2013 kun je internet en iptv op elke poort en zelfs tegelijk aansluiten op de experiabox. Als je nog een hele oude experiabox hebt van voor 2013 kan dit relevant zijn.

Waar zijn methode 1 en methode 2 voor bridged-IPTV?

Voordat KPN en XS4ALL rond 2015 overgestapt zijn op het aanbieden van routed-IPTV, bestond er een voorkeur om IPTV te regelen via bridged-IPTV. Deze website beschreef daarvoor twee methodes. Sinds 2018 is bridged-IPTV niet langer de geprefereerde oplossing, dat is routed-IPTV, en zijn deze methodes verwijderd van deze website.

Waarom doet mijn net opgeleverde telefonie dienst het niet?

De diensten van de provider, in het bijzonder de telefonie dienst, kunnen alleen in de experiabox geactiveerd worden als deze op de WAN poort ook op internet aangesloten is op de glasvezeldienst. Dit is bij bovenstaande oplossingen echter niet het geval.
Internet is nodig in verband met 'provisioning', ofwel het configureren van de experiabox met de klant-specifieke data zoals telefoonnummer. Als dit niet gebeurt zal het 'voice' lampje op de router niet aangaan omdat het apparaat geen informatie heeft over het telefonie abonnement en deze dienst dan ook niet kan leveren.
Zorg er daarom voor dat je pas begint met eigen apparatuur als alle diensten met gebruik van de originele router een keer aktief zijn en werkend zijn geweest. Wanneer telefonie later wordt opgeleverd is het geen enkel bezwaar om de router in de tussentijd los te koppelen, maar sluit na oplevering voor een periode van een half uur de originele router rechtstreeks aan op de NTU. Schakel daarbij de router een keer uit en weer aan, zodat deze nieuw opstart. Een kwartiertje is voldoende tijd voor het ontvangen van de gegevens. Deze handeling moet ook later altijd uitgevoerd worden wanneer er iets wijzigt in het telefonieabonnement en uit voorzorg elke paar weken/maanden om altijd de laatste instellingen te ontvangen.

Ik heb een abonnement op basis van ADSL of VDSL, dus geen glasvezel. Wat nu?

De router wordt in deze gevallen ook gebruikt als modem die het DSL signaal omzet naar ethernet. Dat betekent dat het niet zonder meer mogelijk is om de router te vervangen door een eigen router, want de modem functionaliteit kan niet weggelaten worden. De situatie is daarmee significant anders. Deze website behandelt alleen glasvezel aansluitingen.

Moet ik verder nog ergens op letten bij het instellen van router en switch?

Ja, zorg dat je alle protocollen als CDP, STP, BGP en andere routing en switching protocollen uit hebt staan mochten jouw router en switch hiervan iets ondersteunen (grote kans van wel, dus let op). Let er ook op dat je de glasvezel verbinding niet per ongeluk koppelt aan je eigen interne netwerk.
Stel je managed switch en router dus goed in, dit is heel belangrijk. Hoewel je provider waarschijnlijk veel zal filteren, is het niet de bedoeling om door misconfiguratie 'troep' op de glasvezel verbinding te zetten. Het is afhankelijk van wat je doet misschien zelfs onveilig voor je thuisnetwerk.

Kan ik zelf mijn publieke IP adres wijzigen wat ik op internet heb?

Nee. Tijdens de PPPoE opbouw krijgt de router een IP adres uitgedeeld van je provider. Het is niet mogelijk deze zelf te wijzigen of een ander adres te configureren in de router. Dit IP adres zit gekoppeld aan de aansluiting. Het wijzigen van het MAC adres van de router heeft hier dan ook geen invloed op, in tegenstelling tot bij sommige andere providers.

Heb ik met deze oplossing ook IPv6 tot mijn beschikking?

Ja, mits je provider dit aanbiedt. In 2018 bood KPN dit niet aan, XS4ALL wel.