Hoe ziet de glasvezel aansluiting er uit?

Op plaatsen waar je provider glasvezel abonnementen aanbiedt (ook wel Fiber to the Home of kortweg FttH) liggen er onder de straat een heleboel buizen. Deze zijn geplaatst bij het bouwen van een nieuwbouw wijk of later door de straat open te breken. Deze buizen verbinden de huizen aan de straat met een verzamelpunt ergens in de buurt. Dit verzamelpunt (ook wel Point of Presence of kortweg PoP) is vaak een klein onopvallend gebouwtje in de wijk. Door deze buizen wordt een glasvezel kabel aangelegd. Glasvezel is heel erg dun, zo dik als een haar. Daaromheen zit een stevige maar flexibele omhulzing. Deze omhulzing maakt de kabel (iets) minder kwetsbaar. Deze kabel wordt door de buizen onder de straat heen naar je huis aangelegd. Dit kan soms wel over een afstand zijn van tientallen of honderden meters. Dit doet men met lucht: de glasvezel wordt met hoge druk door jouw buis heen geblazen. Als je geluk hebt, neemt de vezel elke bocht en komt er zonder breuken aan de andere kant weer uit. Beide kanten worden dan afgemonteerd en voorzien van een stevige "plug". Op deze (geleende) foto is te zien hoe het er bijvoorbeeld uit kan zien aan de binnenkant van een PoP. Elke gele kabel is een individuele glasvezelkabel voor 1 huis of aansluiting.
PoP

De andere kant van deze kabel is verbonden met een NTU (ook wel Network Termination Unit). Dit is een klein kastje (vaak in de meterkast) wat op het lichtnet wordt aangesloten. Daar wordt de glasvezel kabel, met plug, in gestoken en vervolgens stevig vastgeklikt op de grondplaat FTU (Fiber Termination Unit). Het doel van beide kastjes is het omzetten van het lichtsignaal van de glasvezel naar stroompjes op een ethernet poort en daarmee het leveren van een normale ethernet aansluiting (voor de bekende UTP kabels met een RJ45 aansluiting). Omdat ethernet kabels veel minder kwetsbaar zijn dan glasvezel heeft KPN hiermee een soort moderne ISRA opgeleverd. Als "klant" zie je je glasvezelkabeltje niet meer terug: die zit vanwege zijn kwetsbaarheid veilig opgeborgen. Als klant staat de ethernetaansluiting tot je beschikking, het is niet de bedoeling zelf met de glasvezel in de weer te gaan.

FTU

Een NTU/FTU is geen uitvinding voor alleen Nederland, ze worden door diverse fabrikanten gemaakt voor wereldwijd gebruik. De versie die men plaatst verschilt in de loop van de tijd en soms zelfs per woonplaats. Een leverancier die KPN tot 2012 heeft gebruikt is Genexis, met hun FiberXport serie. Vanaf 2012 is ook het model geplaatst zoals hierboven op de foto te zien is, zonder zichtbaar merk.