IPTV via de glasvezel

KPN en XS4ALL maken gebruik van Motorola, Arcadyan en Arris decoders die worden voorzien van aangepaste software. Bij het voor de eerste keer opstarten zal deze software automatisch worden gedownload en daarna wordt deze software automatisch up-to-date gehouden.

De decoders hebben allemaal een IP verbinding met het IPTV netwerk van KPN. Dit is een apart netwerk wat niet over het reguliere internet gaat. Hiervoor maakt men gebruik van VLANs. De decoders hebben geen handmatige configuratie nodig op netwerkgebied, ze zoeken en krijgen automatisch de benodigde gegevens uit het netwerk. Wel dient eenmalig een abonnementsnummer te worden ingegeven om de decoder te activeren. Dit nummer is later niet meer te wijzigen.

Van oudsher gebruikte KPN de zogenaamde"bridged IPTV" methode om IPTV aan te bieden. Hierbij vormt de experiabox slechts een brug tussen de decoders en het IPTV netwerk, maar voegt verder geen functionaliteit toe. De decoders zitten op hun eigen netwerk, los van het netwerk thuis gescheiden door VLANs.

Sinds 2015 stappen KPN en XS4ALL over op "routed IPTV" waarbij de IPTV decoders wel een onderdeel vormen van het thuis netwerk, daarom ook een IP adres krijgen van de router in dezelfde range als alle andere apparaten en waarbij de routering naar het IPTV netwerk ook door de router gedaan wordt. De integratie met het thuisnetwerk en het internet biedt mogelijkheden voor nieuwe functionaliteiten zoals de integratie met Netflix en Youtube.

Het is vooralsnog niet mogelijk om zonder decoder naar het iptv signaal te kijken, omdat dit gecodeerd wordt doorgegeven (de gebruikte codering is Verimatrix).

Het versturen van het IPTV signaal via WiFi is af te raden. De IPTV dienst maakt gebruik van multicast, wat per definitie niet efficient is over een WiFi verbinding. Veel routers, waaronder de Experiaboxen, zullen dit dan ook niet toestaan. Kenmerk is dan dat in het meest gunstige geval de decoder wel opstart en EPG laat zien, maar dat er geen beeld getoond zal worden. Sommige eigen routers hebben wel de mogelijkheid multicast over IPTV te doen, als dit expliciet wordt geactiveerd. Of dat werkt in elke situatie ... "your mileage may vary".