De experiabox

KPN gebruikt de Experiabox om de diensten aan te bieden. De experiabox is een marketingnaam. In werkelijkheid levert KPN verschillende routers onder deze naam, welke vrij verkrijgbare routers zijn van gangbare merken. Zo zijn onder meer de ZTE H220N (V7), Thompson TG789vn, de Arcadyan VGV7519 (V8), de ZTE H368N (V9) en de ZTE H369A (V10) onder de naam Experiabox geleverd bij een glasvezelaansluiting.

Experiabox ZTE

De verscheidenheid routers is bij ADSL aansluitingen nog groter. KPN heeft deze routers volledig afgeschermd en als eindgebruiker heb je weinig mogelijkheden om zaken naar eigen wens in te stellen. Dit is voor veruit de meeste van de gebruikers prima. Alles werkt rechtstreeks uit de doos en je hoeft geen technische kennis te hebben om het geheel te kunnen gebruiken. Een doordachte zet van KPN, want hiermee trek je als bedrijf tenslotte de mensen zonder technische kennis over de streep. Maar, de resterende gebruikers zitten met een volledig afgeschermd systeem dat ze als klant zelf niet kunnen configureren.

Veel instellingen zijn (bijna) volledig afgeschermd, bijvoorbeeld (afhankelijk van het model experiabox):
- Je kunt maar heel beperkt DHCP, WiFi of portforwarding instellen.
- Je kunt geen eigen firewall instellingen maken of de firewall uitschakelen.
- Je kunt de firewall niet finetunen of aanscherpen.
- Je bent niet vrij in de keuze van IP adres van je router.
- Je bent niet vrij de keuze van de IP adressen van je eigen netwerk.
- De routers kennen geen geavanceerde features die andere routers wel kennen.

Wat kun je hier aan doen?

Het is mogelijk om een eigen router te gaan inzetten voor het internet. Je kunt ook eigen apparatuur gebruiken om IPTV naar de decoders te sturen. Helaas is het op dit moment bij KPN nog niet mogelijk om telefonie via eigen apparatuur te laten lopen, aangezien KPN de benodigde inlog gegevens daarvan niet vrijgeeft in tegenstelling tot bijvoorbeeld provider XS4ALL. Als je dus telefonie afneemt van KPN zul je altijd nog de experiabox moeten gebruik voor afhandeling daarvan, alle andere diensten kun je buiten de experiabox laten lopen.