Hoe levert je provider de diensten over de glasvezel?
Het aanbod van KPN en XS4ALL is momenteel:
- Internet toegang
- Televisie (IPTV)
- Telefonie
Dit samen wordt in de markt ook wel "triple play" genoemd.
Alle drie deze diensten werken over IP en komen binnen over dezelfde glasvezel kabel, maar alleen de internet toegang is daadwerkelijk verbonden met het internet.
Onderstaande uitleg is absoluut geen vereiste om gebruik te kunnen maken van de aansluiting. Het is een uitleg voor diegenen die dat als extra willen weten.
Niet-technische uitleg
De drie diensten worden volledig los van elkaar beschouwd en verwerkt. In principe zou je provider dan ook drie kabels naar elke aansluiting moeten aanleggen: eentje voor internet, eentje voor televisie en eentje voor telefonie. Echter, dit is natuurlijk erg duur en gelukkig ook niet nodig. De drie diensten kunnen fysiek over dezelfde kabel worden aangeleverd terwijl ze toch van elkaar gescheiden blijven. Dit is mogelijk door het gebruik van virtuele netwerken, ofwel VLAN's. Aan de kant van je provider worden de 3 diensten gemerkt en vervolgens over 1 kabel verstuurd naar jou, de klant. Door de merkjes kan aan de andere kant van de kabel keurig netjes alles weer gesplitst worden. Dit gebeurt in de router.
Technische details
KPN en XS4ALL leveren de diensten op 3 verschillende VLAN's.
- VLAN 4: IPTV
- VLAN 6: Internet toegang (pppoe)
- VLAN 7: Telefonie
De router/experiabox handelt dit verder af, inclusief QoS.
Toekenning van bandbreedte gebeurt in volgorde: telefonie -> IPTV -> internet, tot aan de link snelheid. De linksnelheid is 100Mbit of 1Gbit, afhankelijk van waar in Nederland de aansluiting is en wat je provider kan leveren op dat adres.
Bij een internet abonnement lager dan de linksnelheid worden de andere diensten gestapeld geleverd tot aan de linksnelheid. Wanneer de linksnelheid bereikt is, zal telefonie en IPTV ten koste gaan van de internet snelheid. Elke IPTV decoder die aan staat verbruikt momenteel 3Mbps voor SD, 7,2Mbps voor HD en 12Mbps voor Glas HD uitzendingen.
Wil je weten hoe je een en ander kunt koppelen aan een eigen thuisnetwerk lees dan hier verder.